Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na pizzę. Bardziej wrażliwi kosztują mniej znane dania takie jak tortellini, polentę czy desery włoskie.
Rozglądając się za prawdziwą włoską restauracją trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w menu znajdują się też mniej znane potrawy, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża wielość smaków i potrawy z różnych zakątków kraju. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski klimat.
Kuchnia włoska jest nieskomplikowana, ale to nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .
Wykwintne wino z Włoch
Żadna restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie może zaniedbywać trunków. Obiad we włoskim stylu bez wyjątku musi obejmować również aperitiff. Lampka białego wina to dla Włocha typowa praktyka. Nowa restauracja na mapie Krakowa Najbardziej popularne wina włoskie to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese i nuragus z Sardynii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako faktycznie włoska, powinna posiadać szeroką kartę win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać fenomen kuchni włoskiej bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która jest w stanie przygotować nie jedynie makaron i pizzę.
Zobacz film