Wyjątkowa kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród szerokich alternatyw, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Polakom kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie potrawy
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, gnocchi, ravioli oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film