Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała też do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten unikalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino Portugalia
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara zasada powiada, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.