Tajemnice kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna uformowała się na powierzchni wieków pod wpływem rozmaitych narodowości. W efekcie powstała mieszanka, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na postać kuchni polskiej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszankę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego przeróżne ceremoniały, kompozycje oraz smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym elementy tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, nieomalże każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, które banalne są dla całej kuchni polskiej.

Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Bazę stanowi bezsprzecznie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, przeróżne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, że najważniejszym oraz najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy oraz drugiego dania. Potrawy, jakie zjeść można w Polsce to naturalnie:
•    pierogi z przeróżnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są oczywiście ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich również placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w rzeczywistości dużo do zaproponowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Również przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest smakowita oraz sycąca.