kawa parzona czy z ekspresu

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy zaczyna się bodaj w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali i użytkowali owoce kawowca. Jednak wówczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz wzburzali je z solą i masłem, a samych plonów nie uprawiano umyślnie w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Dużo wieków następnie, najprawdopodobniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby wolno było uzyskać z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz to bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różne modyfikacje, aby uzyskać różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas niesłychanie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. skąd wzięła się kawa Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezwykle śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a także stosownego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film